Renovació de la junta de la NELFA

l’Eleni Maravelia, sòcia i assessora voluntària de l’FLG sobre filiació internacional mixta, n’és la nova presidenta i ens presenta els seus objectius per als propers anys.

foto junta 2019_1

El passat 9 de març va tenir lloc a Hèlsinki l’Assemblea General de la NELFA, la Xarxa Europea d’Associacions de Famílies LGTBI. L’FLG és membre fundador de la NELFA, una organització que ja fa 7 anys que lluita a nivell europeu pels drets de les Famílies LGTBI.

L’associació de Famílies LGTBI de Finlàndia, Sateenkaariperheet ry, fou l’entitat amfitriona de l’assemblea, que va comptar amb la participació dels i les representants d’associacions de diversos països d’Europa, entre ells Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Suècia, Finlàndia, Alemanya, Bulgària, Croàcia, Polònia, Romania, i regions dels Balcans.

La junta directiva de la NELFA es va renovar per decisió unànime de tots els membres. En aquest moment la nova junta directiva la conformen: Eleni Maravelia (FLG, Espanya), com a nova presidenta, Björn Sieverding (LSVD, Alemanya), com a vicepresident, Giovanni Fantoni (Famiglie Arcobaleno, Italià), com a tresorer, i Daniel Martinovic (Dugine Obitelji, Croàcia) com a secretari.

En el transcurs dels propers dos anys, la nova junta de la NELFA seguirà lluitant pels drets dels nostres infants i per al ple reconeixement de les seves famílies, que són els objectius fonamentals de l’organització. Una de les seves primeres tasques serà l’elaboració del Rainbow Families Map, un mapa on es podran consultar els drets vigents a cada país, i una comparativa entre països, amb l’objectiu d’oferir una eina útil per a les famílies internacionals.

La NELFA també té present l’est d’Europa, on les famílies pateixen molta opressió i on comencen a organitzar-se associacions nacionals que necessiten el suport de les seves aliades europees. És per aquest motiu que la NELFA organitzarà un congrés sobre famílies LGTBI el dies 10 i 11 de maig, a Zagreb.

Durant el darrer any, la NELFA ha aconseguit avenços positius pel que fa a les institucions europees, especialment en el Parlament Europeu i la Comissió Europea. La NELFA va mantenir reunions amb la Comissió Europea durant els mesos de gener i març del 2019, i preveiem més cooperació mútua en el futur. Seguirem treballant en aquestes línies, i esperem poder-les mantenir obertes després de les eleccions europees del mes de maig, essent aquest un altre dels nostres objectius principals. Confiem en que la NELFA pugui seguir informant dels problemes de les famílies a les autoritats a nivell europeu.

També l’any passat vam contribuir de forma important en la preparació de l’informe Jonas Gunnarsson, que fou votat en l’Assemblea Parlamentària del Consell Europeu. Aquest fet ens va dotar de l’experiència necessària per seguir actuant en aquesta línia.

Cada any hi ha més famílies LGTBI internacionals, i això comporta problemes a l’hora de reconèixer la filiació dels infants no sols en el país on han nascut, sinó també en els països d’origen de les mares i dels pares. La NELFA sempre ha defensat el dret a la lliure circulació a Europa, que en aquest moment exclou a les famílies LGTBI i, després del cas Coma, resulta clar que aquests drets es guanyaran amb judicis.

La nova junta es proposa constituir una xarxa europea d’advocats especialitzats en drets dels menors i els drets familiars, amb la finalitzat que puguin crear sinèrgies, compartint casos i estratègies. Bolcarem gran part dels nostres esforços per aconseguir consolidar aquesta xarxa tan necessària per a les nostres famílies.

Eleni Maravelia
Presidenta de NELFA i sòcia de l’FLG.